Het niveau van perspectief schept een wereld van verschil

Goed gevonden

Ik hou van redactiewerk. Ik vind het heerlijk om kopij van boeken en bladen door mijn handen te laten gaan, de teksten leesbaar en helder te maken, fouten te corrigeren. Vroeger al was ik jaloers op de schooljuf die met een rode pen door het werk van anderen mocht gaan. De rode pen is vervangen door de ‘werkbalk redigeren’, en in plaats van de beoordelende blik van de juf heb ik vooral een nieuwsgierige en kritische blik. Nieuwsgierig naar inhoud, kritisch op het taalgebruik en de leesbaarheid. 

Onlangs heb ik de redactie gedaan voor het boek: “Hoe je goed gevonden wordt – profileer jezelf met social media” door Tom Scholte en Joris Coppes. Een leuke opdracht én handig, omdat ik meteen zelf ook weer nieuwe kennis opdoe over social media. Al ben ik goed thuis is de wereld van social media, toch heb ik in dit boek zeker weer nieuwe tips & trics ontdekt voor mijzelf én voor mijn opdrachtgevers. 

En natuurlijk was ik bij aanvang van deze opdracht benieuwd naar hoe je goed gevonden wordt. En vooral: wat kan ik doen om te zorgen dat ik – en met mij Blue Eyes Communications – goed gevonden wordt. Volgens Scholte en Coppes  is ‘Goed gevonden worden’ een manier van denken en werken die ervoor zorgt dat je hoger wordt gewaardeerd en dat je vaker gevraagd wordt voor de dingen waarvoor je gevraagd wilt worden. Als mensen je goed vinden en je weten te vinden, opent dit deuren voor je waarvan je het bestaan niet kende. Je gaat gevraagd worden voor adviezen, presentaties, artikelen en projecten waarvan je niet op de hoogte was.’ 

Kortom, je weet pas of je goed gevonden wordt wanneer je gevraagd wordt voor projecten waarvoor je gevraagd wilt worden. Je wordt gevraagd omdat mensen je goed vinden en omdat je voor hen goed vindbaar bent. Pas toen realiseerde ik mij dat ik voor het overgrote deel van mijn werk gevráágd ben. Opdrachtgevers komen naar mij omdat ze mijn werk gezien hebben, omdat ze via-via te horen hebben gekregen dat ik goed werk verricht in communicatie en redactie. Zo creëert elke geklaarde klus meteen een basis voor een nieuwe opdracht. En wat mooi is: de opdrachtgevers komen ook terug om mij opnieuw voor een opdracht te geven. 

Dankzij ‘Hoe je goed gevonden wordt’ weet ik nu dát ik goed gevonden word. En ja, naast het afleveren van mooie en effectieve projecten waar ik trots op ben, voelt dat toch zeker als een kroon op mijn werk!